piektdiena, 2012. gada 2. marts

Latvijā ļoti dāsni tiek finansēti izglītības procesi valstī: 24-26% no valsts budžeta

Cik liels ir bijis Latvijas Izglītības Sistēmas (LIS) budžets pēdējā desmitgadē?


Jautājums ir par to, kāda Latvijas Valsts Budžeta (VB) daļa tiek izlietota valsts funkciju nodrošināšanai, kas attiecināmas VB kategorijai "Izglītība", angl. Education. Šāds VB iedalījums ir vispārpieņemts visā pasaulē saistībā ar valsts funkciju izpildi (COFOG = Classification of the Functions of Government). Piem., Ziemeļu valstu pārvaldes darbiniekiem nesagādāja grūtības man uz šo jautājumu atbildēt bez liekas kavēšanās. Vairāk informācijai par COFOG VB struktūru skatīt, piem., -  Detailed structure and explanatory notes (http://unstats.un.org/unsd/cr/registry/regcst.asp?Cl=4&Top=1&Lg=1). Zemāk attēlā Igaunijas VB COFOG griezumā. Ar zaļo marķieri ir izcelta IZGLĪTĪBAS sadaļa absolūtos skaitļos pa gadiem 2003.-2010.gg., bet zemāk 2.att. tas pats relatīvi procentos no VB.

Inline image 1 

Sākotnēji nebija šaubu, ka arī LR IZM AD (AD = Administratīvais departaments) izdosies atrast atbildi uz augstāk minēto jautājumu Latvijas kontekstā. COFOG kontekstā mani interesēja ne tikai IZM kontrolētie finanšu līdzekļi, bet arī citu institūciju pārziņā esošie izglītības mērķiem iztērētie līdzekļi. Lai gan sarakste ar IZM AD ilga turpat pusgada garumā, tomēr skaidrību tā arī neizdevās iegūt, netika uzrādīti nekādi dati par LIS budžetu pat kārtējā vai iepriekšēja finanšu gada kontekstā. Tika norādīts, lai pats meklēju CSB atskaitēs un pārskatos.

Latvijas masu medijos vairākkārtīgi parādījušies Latvijas VB izdevumi izglītībai, kas sasnieguši, piem., 2010.g. pāri par  800 milj. LVL. Pēc visa spriežot, 2011.g. saglabājusies tā pati summa vai mazliet lielāka. Tomēr īstā aina ir vēl iespaidīgāka - LIS izdevumi pārsniedz pat miljardu latu. Nav grūti novērtēt, ka no 4000-5000 milj. LVL lielā valsts budžeta (VB) tas sastāda apt. 1/4 daļu, proti, ap 25%, kas ir ļoti ievērojama daļa no VB (skat. zemāk tabulu, tabulā skaitļi ir miljonos Ls, bet attiecība Izgl. sadaļa/Valsts budžetu - procentos). 


Inline image 1 



Kādi gan varētu būt izglītības darbinieku, piem., skolotāju iebildumi pret LIS, ja Latvijā tik ļoti dāsni tiek finansēti izglītības procesi valstī salīdzinājumā ar Igaunijas 12%. Taču tad arī izglītības rezultātiem vajadzētu būt patiešām lieliskiem - 2x - labākiem, kādi tie ir Igaunijā. Diemžēl patiesais status quo izglītībā ir gluži pretējs par labu Igaunijai.

Daudziem ierindas izglītības darbiniekiem joprojām ir sadrumstalots un fragmentārs priekšstats par izglītības budžetu. Tomēr viņus nepamet sajūta, ka izglītībai novirzītie apt. 1000 milj. LVL 2005.-2010.gg. tika izlietoti visai neefektīvi. Piem., izglītībai novirzītie ESF līdzekļi vairāk aiziet būvniecībai nekā izglītības sistēmas strukturālai sakārtošanai. Šajā sakarā būtu lietderīgi salīdzināt Latvijas VB struktūru ar vairāku kaimiņu valstu budžeta (VB) struktūru, proti, kāda budžeta daļa tiek iedalīta specifisku valsts funkciju veikšanai, piem., izglītībai. Kā augstāk minēts, bija interesanti konstatēt, ka Igaunijas gadījumā daudzu gadu garumā 2003-2010 šī VB struktūra ir bijusi stabila pat krīzes laikā. Piem., izglītības funkciju veikšanai Igaunijā vidēji tiek tērēti apt. 11,8%. Citās sfērās - piem., valsts aizsardzībai - 4,8%; sabiedrības drošībai - 6,8% no VB (skat. tabulas augstāk). Turklāt šis izglītības īpatsvars 12%-līmenī Igaunijas VB gadiem ejot ir tikai nedaudz svārstījies ap minēto 12%-līmeni. Lai uzzinātu, kas notiek ar Latvijas VB LIS sadaļu, acīmredzot jārīko īpaša izmeklēšana.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Piezīme. Tikai šī emuāra dalībnieks var publicēt komentārus.