sestdiena, 2011. gada 16. jūlijs

Pārvalde tikai tāda, kas nepieciešama cilvēku vajadzību nodrošināšanai

Pārvalde tikai tāda, kas nepieciešama cilvēku vajadzību nodrošināšanai — maza un praktiska. Tā strādā konkrētam mērķim un rezultātam, kas attaisno tās pastāvēšanu.

"Valsts Pārvaldes Strukturālās Reformas" ir ļoti apjomīgs temats, kuru nevar iztirzāt dažās stundās un nonākt pie sabiedrību apmierinoša konsensa. Interneta laikmetā, izmantojot IKT iespējas, nav tehnisku problēmu organizēt virtuālo diskusiju galdu (VAG), kas darbojas 24x7-formātā, turklāt dalībnieku skaits nav ierobežots.



"Valsts Pārvaldes Strukturālās Reformas" semantiski nozīmē mainīt šīs neefektīvi funkcionējošās institūcijas struktūru, lai būtiski uzlabotu tās darbu. Tēlaini runājot, tie paši cilvēki, izmantojot tos pašus finansu līdzekļus, var sasniegt 2x (daudzreiz)-lielākus-labākus rezultātus, ja ierēdņu savstarpējā komunikācija un darba organizācija tiek lietpratīgi un prasmīgi vadīti. Bet vispirms aplūkosim jaunās iespējas, kā organizēt daudzu tūkstošu partijas biedru savstarpējo komunikāciju.



Partijas iekšējā demokrātija prasa izstrādājamos normatīvos dokumentus saskaņot, izmantojot pēc iespējas plašāku biedru pārstāvniecību. Klātienes diskusijas ir laika un resursu ietilpīgi pasākumi, turklāt to efektivitāte ir nesalīdzināmi zemāka par jaunajām iespējām, ko dod komunicēšana, izmantojot elektroniskos medijus, pirmām kārtām Internetu. Ja ZRP nozaru KOMISIJU darbu turpina organizēt iepriekšējā klasiskā stilā, pulcinot līdz 40 komisijas locekļus uz klātienes sanāksmi Rīgā ZRP biroja telpās, tad šāda sanāksme visticamāk izvērtīsies par smagnēju pasākumu, ja komisijas sastāvs tiek organizēts uz salīdzinoši plašas pārstāvniecības bāzes no visas Latvijas. Taču šādā gadījumā atsevišķiem komisijas locekļiem vajadzēs ierasties no attālākām Latvijas pilsētām, bet pēc sanāksmes darba beigām nakšņot viesnīcā. Cik bieži tad var rīkot šādas sanāksmes, kas prasa gan laiku, gan finansu līdzekļus. Savukārt atsevišķu biedru epizodiska piedalīšanās "kārtējā KOMISIJAS sēdē"" nevar būtiski uzlabot visas komisijas darba stilu ilgtermiņā. Klātienes sēdes vajadzētu atstāt dokumenta gala redakcijas svinīgai parakstīšanai un biedru savstarpējiem rokas spiedieniem kā atzinība par kopdarbu.



Lai intensīvi domātu un apmainītos idejām, nekur nav jābrauc un jājoņo, un jāgaida "kārtējā KOMISIJAS sēde", lai paziņotu kādu briljantu ideju. Jāizmanto elektroniskie mediji un telekomunikāciju iespējas (IKT), un pats galvenais ir gribēšana strādāt VALSTS interesēs un ģenerēt idejas, kas sakņojas reālajā dzīvē. Efektīvam komisijas darbam ļoti piemērota ir VAG-tehnoloģija jeb "Virtuālais Apaļais Galds", kas atļauj daudziem lietotājiem sinhronā vai arī asinhronā režīmā strādāt pie viena kopīga dokumenta bez laika ierobežojumiem 24x7 formātā. Turklāt tiek fiksēts katra dalībnieka ieguldījums dokumenta izstrādāšanā. Autorizētie VAG dalībnieki KOMISIJAS locekļi var jebkurā brīdī papildināt vai kā citādi rediģēt tapināmo dokumentu. VAG-tehnoloģija ievērojami uzlabo kolektīvi sastādāmus un diskutējamus dokumentus salīdzinājumā ar dokumentu apmaiņu, tos pārsūtot pa e-pastu. Lūk, partijas nozaru komisiju darba organizēšana izmantojot VAG-tehnoloģiju var uzskatīt par nopietnām strukturālām reformām partijas darba organizēšanā vēl jo vairāk tad, kad partijas biedru skaits ir daudzi tūkstoši.



Ja partijas biedru iekšējā komunikācija darbojas nevainojami, tad var ķerties klāt pie temata "Valsts Pārvaldes Strukturālās Reformas" iztirzāšanas.




1 komentārs:

  1. Bez jau pamatrakstā minētās VAG tehnoloģijas, kas balstīta uz BLOGGER rīku izmantošanu, gribu ieteikt to papildināta ar politikas dokumentu rakstīšanu tiešsaistē. Proti, partijas politikas dokumentus parasti izstrādā darba grupas, vairāki autori. Tāpēc ir svarīgas Google Documents Technology jaunās iespējas, kas atļauj daudziem lietotājiem vienlaicīgi vai arī asinhronā režīmā strādāt pie viena kopīga dokumenta bez laika ierobežojumiem 24x7 formātā. Turklāt tiek fiksēts katra dalībnieka ieguldījums dokumenta tapināšanā. Autorizētie VAG dalībnieki var jebkurā brīdī papildināt vai kā citādi rediģēt tapināmo dokumentu. VAG-tehnoloģija ievērojami uzlabo kolektīvi sastādāmus un diskutējamus dokumentus salīdzinājumā ar dokumentu apmaiņu, tos pārsūtot pa e-pastu, vai arī organizējot klātienes sanāksmes. Turklāt VAG dalībniekiem nav nepieciešamas kādas īpašas IT-prasmes. Pietiek ar tām iemaņām, kas iegūtas darbā ar WORD dokumentiem un lietojot Interneta pārlūkprogrammas, piem., IE, Firefox u.c.

    Tiešsaistes dokumentam, kurš tiek apspriests pie VAG, var piekļūt vienīgi autorizētie lietotāji, kuriem dokumenta turētājs (īpašnieks) ir nosūtījis kodētu hipersaiti (link). Tika izmēģināti vairāki iespējamie varianti. Te kāds vienkāršs piemērs saistībā ar partijas nodaļu darba plāniem. Darba plāna pamatidejai vajadzēja būt tādai, lai katrs biedrs, ejot uz kārtējo sanāksmi, būtu lietas kursā par apspriežamajiem jautājumiem. Savukārt par jautājumu atbildīgais referents ir jau iepriekš sagatavojis attiecīgu ziņojumu par jautājumu un ievietojis to dokumentā. Citādi klātienes kopā sanākšana var iznākt tāda parunāšanās par un ap kaut ko vai pat par neko.

    Nav šaubu, ka noteikti vajadzētu apgūt politikas dokumentu rakstīšanu tiešsaistē, kas ievērojami uzlabotu sadarbību biedru starpā un paātrinātu sarežģītu politikas dokumentu izveidošanu un saskaņošanu. Tas ievērojami uzlabotu, piem., arī nozaru komisiju darbu un atraisītu komisijas locekļu sabiedriski politisko potenciālu. VAG-tehnoloģijas ieviešana ZRP lietvedībā varētu kalpot par labu piemēru strukturālajām reformām valsts pārvaldes institūcijās, kur tik mokoši un negribīgi dzimst strukturālie uzlabojumi, lai valsts pārvaldes darbu padarītu efektīvāku.

    AtbildētDzēst

Piezīme. Tikai šī emuāra dalībnieks var publicēt komentārus.