piektdiena, 2012. gada 13. aprīlis

"Nacionālās darba grupas" nepieciešams harmonizēt ar attiecīgajām Saeimas komisijām


Tikpat droši, kā 2x2=4, tā "Nacionālās darba grupas" nepieciešams harmonizēt ar attiecīgajām Saeimas komisijām, lai nodrošinātu efektīvu likumdevēju ēnošanu

Šīs rindas rakstu sakarā ar gatavošanos ZRP 21.04.2012 Kopsapulcei, kā arī ar skatu uz jaunajiem rediģētajiem STATŪTIEM, kurus grasāmies apstiprināt Kopsapulcē . Tā kā katras partijas iekšējo struktūrvienību galvenais uzdevums ir ēnot "esošos likumdevējus un varu", tad  ZRP "nacionālo darba grupu" organizēšana, to struktūru un nosaukumi ir absolūti disonējoši ar attiecīgajām struktūrām Saeimā, proti, Komisijām. Ja stūrgalvīgi paliekam pie "nacionālajām darba grupām" nozaru Komisiju vietā, tad tā būs kārtējā organizatoriskā neveiksme.  Jau kopš ZRP pirmajām pastāvēšanas dienām priecājos par katru ZRP veiksmi un kļūstu bēdīgs par tik daudz pieļautajām kļūdām, kuru cēlonis lielākoties bija nespēja ieklausīties ierindas biedru viedokļos un padomos. Nespēja iesaistīt ierindas biedrus aktīvā partijas darbā pakāpeniski mazinās, bet vēl joprojām pastāv. Par to ZRP jau samaksājusi ar reitinga-% spējo kritumu tūlīt pēc 11.Saeimas vēlēšanām un pašreizējo stagnēšanu, ko noteikti vajadzētu visdrīzākā laikā pārtraukt ar aktīvu sabiedriski politisko darbu. 

Pēdējo mēnešu laikā  vērojama partijas biedru darbības koordinācijas pakāpeniska uzlabošanās. Visticamāk šajā faktā ne mazi nopelni ir I.Valdovska personiskajam ieguldījumam. Tāpat augsti vērtēju J.P.Zārda "sestdienas skolas" aktivitātes. Taču vēl joprojām nav sazobes t.s.  "nacionālajām darba grupām" ar attiecīgajām nozaru ministrijām un Saeimas komisijām, vēl joprojām nespējam atraisīt milzīgo potenciālu, kas snauž ierindas biedros. Tie nav pārmetumi, bet pārliecināta Reformpartijas labvēļa novērojumi "skatā no malas", kas dara viņu bažīgu.

Pirms došanās uz 21.04.2012 kopsapulci nevajadzētu Reformpartijas (RP) organizatoriskajā struktūrā kā akmenī iecirst   t.s.  "nacionālās darba grupas". Man ir zināma pieredze šādu grupu, faktiski komisiju, organizēšanā un komisiju darba vadīšanā.  Tā kā t.s.  "nacionālās darba grupas" acīmredzot pārstāv ZRP visā valstī (proti, "nacionālā" tiek lietots Vislatvijas nozīmē), zem kura var organizēt ZRP nodaļu pārstāvniecību un kuru iekšienē savukārt varētu organizēt atsevišķas terminētas darba grupas specifisku problēmu risināšanā, tad termina "darba grupas" lietošana  Vislatvijas nozīmē nebūtu veiksmīga. Tad sanāktu kaut kāda līdzība ar labi zināmajām matrjoškām - darba grupas tiktu iekrautas cita citā.

Šajā sakarā es rosinātu  t.s.  "nacionālās darba grupas" harmonizēt ar attiecīgajām Saeimas komisijām - 

Inline image 1

Piem., "Izglītības un zinātnes darba grupa" no saraksta - 

"Valsts pārvaldes reformu darba grupa

- Darba grupas vadītājs Ainārs Zābers, e-pasts: ainars.zabers@one.lv, tālrunis: 26432490,
Izglītības un zinātnes darba grupa
- Darba grupas vadītāja Jautrīte Ašurova, e-pasts: j.asurova@inbox.lv, tālrunis: 27798779 Uzņēmējdarbības darba grupa
- Darba grupas vadītāja Ilze Boitmane, e-pasts: ilze.boitmane@i-work.lv, tālrunis:
26468860

"
es rosinātu pārsaukt par "RP Izglītības, Kultūras un Zinātnes komisiju", proti, tā būtu viena no RP nozaru komisijām, kas harmonizēta ar Saeimas struktūru. 
Tā kā Saeimas "Izglītības, Kultūras un Zinātnes komisijā - IKZK" darbojas arī 2 ZRP deputāti - 

Inline image 2,

tad "RP Izglītības, Kultūras un Zinātnes komisijai - RP IKZK" vajadzētu darboties ciešā sazobē ar ar Ingu Vanagu un Guntaru Bilsēnu. Vēl vairāk, "RP Izglītības, Kultūras un Zinātnes komisijai" vajadzētu kalpot kā šo deputātu biroju neformālai apakšstruktūrai, kurai minētie deputāti var deleģēt jautājumus un uzdevumus un no kuras sagaidīt profesionālus komentārus, skaidrojumus un problēmu risinājumus.  Vēl vairāk, šajā gadījumā "RP Izglītības, Kultūras un Zinātnes komisijai" ir arī "sava nozaru ministrija - IZM ar savu ministru". Tas nozīmē, ka "RP Izglītības, Kultūras un Zinātnes komisija" var strādāt dubultsazobē gan ar attiecīgo Saeimas komisiju - IKZK, gan ar atbilstošo nozares ministriju - IZM. Šī ir ideāla situācija, lai atraisītu un iedarbinātu ierindas biedru, izglītības darba profesionāļu, potenciālu, no vienas puses, un stiprinātu RP profesionālo kompetenci izglītības jomā,no otras puse.  Tā nāktu par lielu svētību IZM, kas līdz šim ir bijusi tik pārmēru birokratizēta un  neefektīvi strādājoša valsts pārvaldes struktūra.


Līdzīgas strukturālas izmaiņas vajadzētu veikt arī ar citām  t.s.  "nacionālajām darba grupām", harmonizējot tās ar attiecīgajām Saeimas komisijām. Piem., "Valsts pārvaldes reformu darba grupu" vajadzētu pārdēvēt par "RP Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju", kura veido savas reģionālo nodaļu pastāvīgās komisijas uz vietām un kurās savukārt var izveidot iekšējas terminētas darba grupas specifisku problēmu risināšanai. Ja attiecīgā problēma vai jautājumi tiek atrisināti, tad arī nav vairs pamata turpmākai terminētās darba grupas pastāvēšanai - tātad šī  darba grupa tiek likvidēta, bet kāda cita tiek nodibināta no jauna citu problēmu risināšanai. Līdzīgi kā RP IKZKgadījumā  arī "RP  Valsts pārvaldes un pašvaldības  komisijai - RP VPPK" ir arī  "sava nozaru ministrija - VARAM" ar savu ministru  (Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs). Tas nozīmē, ka arī  "RP  Valsts pārvaldes un pašvaldības  komisija" var strādāt dubultsazobē gan ar attiecīgo Saeimas komisiju - VPPK, kurā 2 tās locekļi ir ievēlēti no ZRP, proti, Valdis Liepiņš un Juris Viļums, gan ar atbilstošo nozares ministriju - VARAM

Noslēgumā gribētu novēlēt sekmīgu darbu 21.04.2012 kopsapulcē un saglabāt pārliecību, ka šajā bloga rakstā izteiktie veiksmi vēlošie  ierosinājumi netiks pārprasti un uztverti kā "visgudras pamācības, kuras katrā ziņā par spīti to autoram"  vajadzētu ignorēt. Tāpat palieku pārlicībā, ka neesmu nevienu personīgi  aizskāris ar ierosinājmu harmonizēt "nacionālās grupas" ar Saeimas komisiju struktūru, lai pēc iespējas labāk un precīzāk būtu ēnot Saeimas darbu. Pats par sevi saprotams, ka nepretendēju uz patiesību pēdējā instancē!  Ja nu vienīgi ..., tad aicinu  tādus jautājumus kā "Vai 2x2=4?"  nevajadzētu lieki apspriest un likt uz balsošanu, kā tas nereti notiek pārprastas demokrātijas apstākļos.


Gribu izmantot izdevību, lai izteiktu atzinību ZRP izpilddirektoram IVO VALDOVSKIM (I.V.) par  saturīgajiem un regulārajiem  ZRP biļeteniem "Kas notiek valdē", kā arī par savas personiskās pozīcijas skaidru un drošu formulēšanu masu medijos. Piem., augstākā mērā atzinīgi vērtēju I.V. idejas un pārdomas, kuras varējām izlasīt LA (29.02.2012).  Vēl pavisam nesenā pagātnē ZRP biļeteni tika parakstīti bezpersoniskā formā ar  "ZRP komandas" vārdu, kas daudziem partijas biedriem atgādināja agrāko padomju birokrātijas bezpersonisko seju. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Piezīme. Tikai šī emuāra dalībnieks var publicēt komentārus.