svētdiena, 2012. gada 18. novembris

Kas sakārtos AIS? Vai tiešām jāgaida uz Kristus otrreizējo parādīšanos?


Uz ko mēs bērnu vecāki vēl gaidām? Taču ne jau uz Kristus otrreizējo parādīšanos, lai sakārtotu LIS - Latvijas Izglītības Sistēmu

Ar interesi vēroju IZM ministra cīniņu ar augstskolu profesūru  LTV1 Sastrēgumstundā . Mani pārsteidza, sirmie un pussirmie profesori (no kuriem daudzi mani bijušie studiju biedri), ar kādu entuziasmu viņi meta akmeņus ministra virzienā. Varbūt  pietrūka vienīgi iestērķelēto žabo un iepūderētās parūkas,  lai aina studijā pilnībā atgādinātu viduslaiku izrēķināšanos ar disidentu akadēmiskajā vidē, kurš uzdrīkstējes atvērt logus, lai ielaistu skābekli piesmakušajās AIS auditorijās. Tomēr vairākiem kolēģiem  varu izteikt komplimentus, ka izvēlējās vismaz paklusēt tai vietā, lai mestu ar akmeņiem IZM ministram. Padomju laika augstskolās mācīja, ka buržuāzisko valstu augstskolu profesūra savā vairumā ir konservatīva un reakcionāra sabiedrības daļa, kura nekad nestāvēs pārmaiņu un progresa pusē. Tas ironiski groteskā veidā pilnībā apstiprinājās visa raidījuma laikā, līdzko profesori atdarīja savas mutes. 

Inline image 1

Pirms 1,5-gadiem, kad intensīvi darbojos ZZS IKK vadībā,  es daudz tiku rakstījis par AIS reformām. Šoreiz dažas rindiņas no 09.03.2011 vēstules IZM AIZI (Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju) departmenta vadītājai: 
""Tagad par AIS, kas nodota tavā pārziņā. NRA M.Auziņš skaidro, ka Webometrics reitingiem tomēr ir kaut kāda jēga un ka principu "nauda seko kvalitātei" nemaz nav tik vienkārši realizēt: "Ministrijas sagatavotajā projektā noteikti pieci instrumenti, kādā veidā finansējums tiek sadalīts. Tomēr rodas jautājums: kā tos īstenot?" Citā rakstā "Augstas sskolas, zemi griesti" varam lasīt: "Un te nu mēs loģiski nonākam pie nesen Izglītības un zinātnes ministrijā izstrādātā dokumenta Par uz rezultatīvajiem rādītājiem orientētu augstākās izglītības un zinātnes finansēšanas modeli, kura mērķis ir izstrādāt uz rezultātiem balstītu augstākās izglītības un zinātnes finansēšanas modeli. Dokuments kopumā jau šķiet ir labi domāts. Tajā neapšaubāmi ir racionāls kodols. Taču tas balstās pieņēmumā, ka augstākajā izglītībā un zinātnē nekādas nopietnas strukturālas reformas tuvākajā laikā nav plānotas." Uz ko mēs vēl gaidām, Gxxx? Taču ne jau uz Kristus otrreizējo parādīšanos, lai sakārtotu AIS.""

Saprotams, ka simpatizēju tam, ko pašreiz dara IZM ministrs. Manas domas lielā mērā izteica students Andris Rimša no Harvardas (Harvard Uni) un mans students un līdzstrādnieks Normunds Bergs (ar sarkano Diplomu) no LU CFI laikiem LTV1 Sastrēgumstundā. Esmu gandarīts, ka pat ZZS augstākā ranga figūras A.Bērziņš un R.Broks ir ministra atbalstītāju pulkā. Aicinu ikvienu fiziķi, jebkuru cilvēku, kas ieguvis  augstas raudzes izglītību un prot novērtēt stāvokli AIS,  aktīvi nostāties IZM ministra pusē un izvēdināt AIS akadēmiskos mūrus. Es savus uzskatus LIS reformēšanas sakarā esmu aktīvi paudis ZZS IKK periodā, piem., RVT-Skolotāju blogā pirms gada un vairāk, kas pilnībā sabalsojas ar Roberta Ķīļa šodienas centieniem reformēt ne tikai AIS, bet visu LIS kopumā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Piezīme. Tikai šī emuāra dalībnieks var publicēt komentārus.